Multiméter kalibrálás nemzetközi körmérés

2013 első negyedévében a Szenzor-Metrológia Kft. nemzetközi körmérést szervezett, bonyolított le és értékelt ki multiméter kalibrálás témában. A körmérésben 11 hazai és két külföldi laboratórium vett részt, amelynek során egy 4 és 1/2 digites ipari kivitelű mérőeszköz (DUT) kalibrálását végezték el, annak egyen- és váltófeszültség-mérő, egyen- és váltóáram-mérő, ellenállásmérő, valamint frekvenciamérő üzemmódjában. 

A kiértékelés az egyes laboratóriumok által közölt, a kalibrálással meghatározott hibáknak azok kiterjesztett bizonytalanságaival súlyozott átlagaiból képzett referencia-értékekkel, az En számok kiszámításával történt, az MSZ ISO/IEC 17043:2010 és az ISO 13528:2005 szabványok, valamint a NAT NAR-03 jelű szabályzatának megfelelően. A referencia-értékeket konzisztens adathalmazokból képeztük, a Birge-arány figyelése mellett végzett iterációval kizárva a nem megfelelő mérési eredményeket.

A körmérés során három visszaméréssel vizsgáltuk a DUT instabilitását bizonyítva, hogy az nem volt számottevő hatással az eredményekre. A visszaméréseket és a külföldi laboratóriumokkal kapcsolatos logisztikát a körmérés pilotlaboratóriuma, a C+D Automatika Kft. kalibráló laboratóriuma végezte el kitünően, amiért a Szenzor-Metrológia Kft. ezúton is elismerését fejezi ki.

A körmérés egyértelműen eredményes volt és a résztvevők számára hasznos információkat szolgáltathatott. A két külföldi résztvevő - francia és szlovén műszergyártók - eredményei jól összevágtak a magyar eredményekkel bizonyítva, hogy a magyar laboratóriumok műszerezettsége és visszavezetettsége, egyes kivételektől eltekintve megfelelő.


< Összes hír